Skip to content

Practice what you preach, juist in recruitment!

Practice what you preach!

Er worden in recruitment vele seminars gehouden en boeken vol geschreven over candidate journey’s, employer branding, onboarding, etcetera.

Soms voelt de praktijk een tikkeltje anders en weerbarstiger aan dan de prachtige theorie. 4 recente praktijk voorbeelden die ik gehoord heb van kandidaten in recruitment procedures (gelukkig geen procedures waar ik bij betrokken ben geweest overigens):

1.      De (externe) kandidaat heeft 6 (!) interview rondes doorlopen en vervolgens wordt de kandidaat gemeld dat er toch gekozen wordt voor een interne kandidaat.
2.      Kandidaat is aangenomen op een specifieke functie en belandt vervolgens in de eerste werkweek in een totale chaos, nul onboarding en vanaf dag 1 een onmogelijke workload. Oh ja, installeer zelf even je computer software. Welkom 😊.
3.      Kandidaat krijgt na diverse interview rondes een aanbieding significant onder het huidige salaris (<20%) ondanks dat dit vooraf is afgestemd in het 1e gesprek (en de kandidaat er logischerwijs graag op vooruit wilde gaan).
4.      Kandidaat krijgt de functie aangeboden en er blijkt nog iemand anders dezelfde functie te hebben gekregen (ja echt!). Competitie vanaf dag 1, welkom 😊.

Nu weet ik ook wel: waar gewerkt wordt, vallen zo nu en dan spaanders (niemand is tenslotte perfect, ik al helemaal niet 😊). Echter, ik hoor de laatste tijd met enige regelmaat dit type verhalen en ik vind het zelfs na jaren recruitment nog steeds ronduit schokkend.

Beste mensen, dit gaat over mensen (geen pakjes boter van Unilever of zoiets)! Kandidaten, met gezinnen, kinderen, families, carrieres, etc. Please practice what you preach (of zijn die missie, waarden, EVP, etcetera soms slechts holle marketing kreten op de bedrijfswebsite)!

Ik post dit vooral voor ‘awareness’ met het doel dat de ‘mooie theorie’ ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht gaat worden. Graag wil ik tevens benadrukken dat er gelukkig ook ontzettend veel goede werkgevers zijn die oprecht het beste met de medewerkers voor hebben en goede en faire sollicitatie procedures hanteren op basis van gelijke verhoudingen.

Ben meteen even benieuwd nu. Wat is jouw gekste of meest teleurstellende recruitment ervaring geweest? Wellicht kunnen we er met zijn allen iets van leren. Fouten zijn immers meestal ook learnings als je er goed mee omgaat.

#avanser #candidatejourney #onboarding #employerbranding #recruitment

Share:

Meer berichten